Hoe moet ik led verlichting aansluiten?

Geschreven op 09-02-2015 / Geüpdatet op 16-04-2024

Hoe moet ik led verlichting aansluiten?

Wist je al dat bijna alle lampen één-op-één te vervangen zijn door led? Je kunt bijna altijd jouw huidige armaturen behouden, zonder er een aanpassing aan te hoeven doen. Zie hieronder welke lampen wel & niet direct te vervangen zijn door led verlichting!

TL vervangen door led

 

Conventionele TL-verlichting - 120cm of 150cm (dus met starters):

120cm en 150cm TL buizen zijn direct te vervangen door led, zonder dat je een aanpassing aan het armatuur hoeft te doen. Het enige dat je hoeft te doen, is de oude starter te vervangen door een led starter. De starter zorgt ervoor dat de ballast automatisch (zonder iets te verbruiken) buiten spel wordt gezet. De led starter leveren wij uiteraard altijd bij onze buislampen.

Conventionele TL-verlichting - 60cm (met starters) / Hoogfrequente TL-verlichting - 60/120/150cm (zonder starters):

Hierbij hoef je slechts een kleine aanpassing aan het armatuur te doen. De stroomtoevoer (Fase, Nul) moet naar één kant van de led tl buis worden geleid. Zie ook wel onderstaand aansluitschema.

  1. Schakel de elektriciteit uit.
  2. Haal de tl buis eruit
  3. Verwijder de starter
  4. Plaats de meegeleverde led starter
  5. Ontkoppel de VSA (alleen van toepassing bij 60cm armaturen en HF armaturen)
  6. Plaats de led TL
  7. Schakel de elektriciteit aan

In dit artikel lees je meer over TL vervangen door led.

Hier vind je het aanbod led tl verlichting.

Voor T5 buislampen bestaat geen led-vervanger. Kijkende naar energiebesparing hoef je deze lampen niet te vervangen, aangezien T5 zelf al energiezuinig is.

Spaarlampen & Gloeilampen vervangen door led

Spaar- en gloeilampen zijn één-op-één te vervangen door led. Deze hebben een E14 (dunne draaifitting) of E27 fitting (dikke draaifitting).

E27 led lampen
E14 led lampen

Een tip: Let wel op de juiste lichtkleur en de dimbaarheid van deze lampen. De meest voorkomende lichtkleur is 2700K. Wil je een extreem warme kleur, kies dan voor 2500K of 2200K.

Meer weten over het kiezen van de juiste lichtkleur? Lees dan dit artikel. 

Halogeen vervangen door led

GU10 halogeenspots zijn één-op-één te vervangen door EcoBright led. Deze kun je direct op 220/230V aansluiten, net zoals jouw oude halogeenspots (vaak van 35W, 50W of 75W).

Led spots GU10

MR16 halogeenspots werken op 12V. Doordat deze niet direct op 220V aan te sluiten zijn, zit er momenteel een trafo tussen. Er zijn 2 oplossingen om 12V halogeen te vervangen door led:

1. Vervang de MR16 halogeenspot en trafo door een MR16 led spot en led trafo (beiden 12V)
2. Vervang de MR16 halogeenspot en trafo door een GU10 led spot. Je kunt de GU10 led spots direct aansluiten op 220V, waardoor je geen trafo nodig hebt. Het enige dat je nu extra nodig hebt is een GU10 fitting. (Je gaat dus van 12V naar 220V.)


Optie 2 is zeker aan te raden, omdat er in de markt een grote keus aan GU10 led spots is en GU10 led spots aanzienlijk beter dimmen dan MR16 led spots.

Led spots MR16
Led spots GU10

Heb je verder nog vragen rondom het vervangen en/of aansluiten van led?
Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn zowel telefonisch als per mail goed bereikbaar.

Deel dit artikel:
Nick - Ecobright
Geschreven door
Nick - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

7 reacties
Marc De Pauw
Bezig met laden...
Hallo
Ik heb een OSRAM Parathom LED MR16 GU5.3 In de specificaties is er aangegeven 12V _ 50/60 Hz .
Het is me niet duidelijk of deze ook mogen gevoed worden met 12 V DC
Timo - Ecobright
Timo - Ecobright
Bezig met laden...
Beste Marc,
Osram 12V lampjes werken met een AC trafo. De volgende trafo is hiervoor geschikt: https://www.ecobright.nl/led-driver-trafo-12v-ac-dimbaar-0-50w.html .
Bij verdere vragen horen wij dit graag.
Fijne dag verder.
Met vriendelijke groet,
Timo - Ecobright
Ricardo Coesel
Bezig met laden...
Als ik een 12V LED lamp (Ecobright 1,5W 2700K, bijvoorbeeld) op een 12V trafo aansluit met ruim vermogen, werkt de lamp dan correct of moet er minimaal een gelijkrichter tussengeschakeld worden? Branden de lampjes langer of beter als de voedingsspanning constant gehouden wordt op 12V gestabiliseerde voeding? Of maakt het niet uit. Zit er op het LED lampje een plus en min aansluitkant, of zit er al een gelijkrichter-unit in het lampje zelf en kan daar dus wisselspanning direct in het lampje? Mijn dank voor uw uitleg alvast!
EcoBright - Mark-Jan
Bezig met laden...
Goedendag. Wanneer u een 12V G4 1.5W led lampje aansluit op een halogeentrafo, dan gaat dat in 80% van de gevallen goed in een aan/uit situatie. Wilt u liever het zekere voor het onzekere, bestel dan direct een aan/uit ledtrafo mee. Dan bent u ervan verzekerd dat het sowieso goed werkt. Die vind u hier https://www.ecobright.nl/led-driver-trafo/led-trafo-12v-0-30w/. Indien u de lampjes wilt gaan dimmen, dan dient u altijd de trafo te vervangen voor een dimbare led trafo en led dimmer. Er zit geen plus/min kant op het lampje en de lampjes werken op 12V AC/DC. Succes ermee, en een fijne dag nog. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - ECoBright
willem de groot
Bezig met laden...
Moet een LED opbouwspot altijd met aarde worden verbonden? Hier vliegt elke keer de zekering eruit, de lamp dient ter vervanging van de (oudere) pl lamp spot. Ik gebruik de kabel en schakelaar (schemerlampdraad) die daarbij zat.Ben blij met uw reactie!Met vriendelijke groeten,Willem
Jorien - EcoBright
Bezig met laden...
Beste dhr. de Groot, hiervoor heb ik onze technische man opgetrommeld. Hij antwoordt: Een simpele vraag die helaas niet simpel is te beantwoorden met ja of nee. 1) Als de led spot is aangesloten met het originele (2-aderige) snoer met stekker en schakelaar dan is aarding in het algemeen niet nodig, tenzij de spot wordt gebruikt in een vochtige omgeving zoals een badkamer. 2) Als de zekering eruit vliegt zonder dat een aarddraad is aangesloten, dan duidt dit op een simpele kortsluiting. Ergens in de stekker, de schakelaar, het snoer of in de spot komen de 2 draden met elkaar in aanraking en dan is het PATS en de zekering ligt eruit. Soms is zo'n kortsluiting niet permanent aanwezig, maar gaat het mis zodra u bewegingen maakt met het snoer. 3) Als de zekering eruit vliegt zodra de aarddraad is aangesloten, dan duidt dit op een aardsluiting, d.w.z. dat 1 van de 2 draden onbedoeld contact maakt met het metaal van de spot. De aarddraad loshalen zodat de zekering er niet meer uit vliegt is dan geen goed idee. Afhankelijk van hoe u de stekker in het stopcontact steekt, kan de led spot onder spanning komen te staan. Niet doen dus. In dat geval moet de oorzaak van de aardsluiting worden opgespoord. Vriendelijke groeten, Jorien (EcoBright)