Keurmerk
Vrachtwagen Gratis verzending boven de €50,-
Doos Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis!
Pijl 30 dagen retourgarantie
zoeken
Led blog > Energie Investeringsaftrek (EIA) 2015

Volg ons:

Facebook Twitter LinkedIn Google+ RSS Feed

Energie Investeringsaftrek (EIA) 2015

Wat zijn de voorwaarden en wat is er veranderd in 2015?

Dat lees je in dit artikel..

*Let op: dit artikel is verouderd. Ga naar EIA 2018 voor led verlichting voor recente info.

Wat is de EIA (2015)?

Met de EIA mag je 41,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop jouw gebruikelijke afschrijving. Hierdoor betaal je als ondernemer minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Gemiddeld is dit 10% minder vennootschapsbelasting en in het geval van inkomstenbelasting is het voordeel vaak nog groter.

Een bijkomend voordeel is dat je tevens andere kosten tot de investering mag toekennen, zoals montagekosten, arbeidskosten voor eigen of ingehuurde werknemers m.b.t. installatie, benodigde materiaalkosten en meer.

Naast de 41,5% EIA mag je ook gebruik maken van de 28% KIA. Je mag dus totaal 69,5% van het geïnvesteerde bedrag van jouw fiscale winst af trekken, bovenop jouw gebruikelijke afschrijving.

De voorwaarden

 • Kwaliteitseisen van het RvO (zijn voor 2015 aangescherpt)
 • Minimale investering van €2.500 excl. BTW
 • Aanvraagtermijn van 3 maanden nadat je de investeringsverplichting aangaat
  Dit is vanaf het moment dat je de investeringsverplichting aangaat, bijvoorbeeld na het tekenen van een koopovereenkomst of waarop mondeling de opdracht wordt gegeven. Dit is dus niet de offerte-, factuur- of betaaldatum.
 • Het is niet toegestaan om de EIA en de MIA voor hetzelfde investeringsbedrag te gebruiken.
  Je moet kiezen of de investeringskosten opsplitsen. Het voordeligst is om alleen de EIA te gebruiken, omdat hiermee jouw voordeel het grootst is.
  Wil je meer weten over de EIA in combinatie met andere subsidies? Lees dan 1.3 Combinaties van regelingen in de Energielijst 2015.

Wat is er in 2015 veranderd t.o.v. 2014?

 • Budgetdaling. Van €111 miljoen (2014) naar €106 miljoen (2015).
 • Hogere kwaliteitseisen led verlichting: hoger aantal lumen p/Watt.
 • Een aantal toepassingen verwijderd, omdat daar led verlichting inmiddels gangbaar is geworden: ledverlichting in koel- en vriescellen en schapsverlichting (zoals led-strips).

Geschikte led verlichting voor EIA

Om je van de EIA te kunnen laten profiteren, houden wij bij onze inkoop uiteraard rekening met de eisen van het RvO. EcoBright led verlichting die aan de eisen voor de EIA voldoen:

Vanwege de kleinere subsidiepot dit jaar én toenemende interesse in led verlichting, raad ik je aan om niet te lang te wachten met het overstappen op led. Zo kun je nog profiteren van de 41,5% EIA!

Hoe kun je de EIA aanvragen?

Wil je weten hoe je de EIA kunt aanvragen? Lees dan ons artikel over de EIA uit 2014. De aanvraagprocedure is exact hetzelfde gebleven als in 2014.

Vragen

Heb je verder nog vragen over de Energie InvesteringsAftrek voor led verlichting of een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

 
Terug

Reageren op dit bericht

(Wordt niet getoond op website)
Spam beveiliging. Bent u een mens?

*= verplichte velden.