Oorzaken knipperende led lampen
Knipperen jouw led lampen bij het dimmen? Dan kunnen alle onderstaande punten een mogelijke oorzaak zijn.
Knipperen jouw led lampen zonder gebruik van een led dimmer? (dus met normale aan/uit schakelaar?) Dan kunnen alleen de punten 5 t/m 8 van toepassing zijn.
- Led lamp is niet dimbaar
- Led lamp is aangesloten op gloeilamp/halogeendimmer
- Led lamp is aangesloten op verkeerd type led dimmer (fase afsnijding/aansnijding)
- Led dimmer vermogen & instellingen
- Led lamp (laagspanning) is aangesloten op verkeerde trafo
- Fluctuaties in het net
- Defecte driver
- Led lampen zijn in serie aangesloten
1. Led lamp is niet dimbaar
Niet iedere led lamp is standaard dimbaar. Er dient altijd op de verpakking of het lampje (of trafo) zelf “dimmable”, “dimbaar” of een dimbaarheid-logo op te staan wanneer deze dimbaar is. Wanneer je niet-dimbare led lampen met een dimmer op dimstand zet, ontvangen de lampjes onvoldoende voeding waardoor deze gaan knipperen. Dit kan een stroboscoopeffect geven.
Oplossing: Indien je led wilt dimmen, dien je dimbare led lampen op een led dimmer aan te sluiten. Hoef je niet persé te dimmen? Dan kun je de led lampen op een normale aan/uitschakelaar aansluiten.
2. Led lamp is aangesloten op gloeilamp/halogeendimmer
Dimbare led lampen in combinatie met een gloeilamp/halogeendimmer kunnen vaak niet (of niet ver terug) worden gedimd. Dit komt doordat het minimale vermogen van deze ‘gewone’ dimmers vaak nog te hoog is voor het geringe totaalwattage van de led lampen. Daarnaast werkt de elektronica van een traditionele dimmer meestal niet afdoende voor led lampen.
Oplossing: Sluit een led dimmer aan op jouw dimbare led lampen.
3. Led lamp is aangesloten op verkeerd type led dimmer (fase afsnijding/aansnijding)
Er bestaan 2 type dimtechnieken voor led lampen: fase afsnijding (RC) of fase aansnijding (RL). Welke dimtechniek jouw led lamp gebruikt, wordt bepaald door de (interne of externe) dimbare driver van jouw lamp. Kies dus een led dimmer die op dezelfde dimtechniek als jouw led lamp/led driver werkt. Doe je dit niet? Dan kan dit zorgen voor onstabiel licht en op lange termijn schade aan de lamp of dimmer toebrengen.
De dimtechniek dient op de verpakking van de led lamp of trafo te staan en wordt met de volgende mogelijke termen weergegeven:
Fase afsnijding = Trailing edge (RC)
Fase aansnijding = Leading edge (RL)
Fase aan- en afsnijding = RLC
Oplossing: Kies altijd voor een led dimmer met dezelfde dimtechniek als jouw led lamp/led driver. Weet je niet welke led dimmer je nodig hebt? Ga dan voor een universele RLC dimmer (geschikt voor beide dimtechnieken), bel/mail ons voor advies of stel jouw vraag onderaan dit artikel in een reactie.
Hieronder vind je de 2 populairste RLC dimmers voor led lampen.
- 0-300W RC/0-150W RL LED
- Voor alle afdekmaterialen
- MIN afstelling & automatische MAX
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
- 0-500W LED
- Voor alle afdekmaterialen (ook met D-vorm gat)
- MIN & MAX afstelling
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
4. Led dimmer vermogen & instellingen
Des te verder led lampen dimmen, des te minder energie ze verbruiken. Daarom is het belangrijk voor een led dimmer te kiezen met een zo laag minimaal vermogen, zodat de lampen in het laagste lichtniveau niet gaan knipperen.
Tevens is het verstandig om voor een led dimmer te kiezen met een MIN en eventueel een MAX afstelling. Zo kun je de dimbaarheid en lichtstabiliteit in het laagste en hoogste lichtniveau handmatig instellen. Hiermee behaal je altijd een betere dimbaarheid en stabieler licht dan bij een dimmer zonder deze instellingen.
Oplossing: De Ecobright led dimmers beginnen allemaal vanaf 0 Watt én hebben uitstekende afstelmogelijkheden. Alle dimmers hebben een MIN en sommige zelfs ook een MAX. Hieronder vind je de 2 populairste led dimmers welke over een MIN én MAX potmeter beschikken.
- 0-300W RC/0-150W RL LED
- Voor alle afdekmaterialen
- MIN afstelling & automatische MAX
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
- 0-500W LED
- Voor alle afdekmaterialen (ook met D-vorm gat)
- MIN & MAX afstelling
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
5. Led lamp (laagspanning) is aangesloten op verkeerde trafo
Heb je laagspanning led lampen (bijv. 12V) aangesloten op jouw traditionele halogeentransformator? Of is het aangesloten totaalwattage lager dan het minimum vermogen van de led trafo? Of is de dimtechniek van jouw trafo niet hetzelfde als van jouw led dimmer? Dan kunnen jouw led lampen gaan knipperen.
Oplossing: Sluit jouw 12V led lampen aan op een 12V led trafo. Ga hierbij na dat het totaalwattage van de aangesloten led lampen wel binnen het minimum en maximum vermogen van de led trafo blijft. Wil je 12V led dimmen? Ga dan voor de dimbare led trafo i.c.m. de bijpassende led dimmer.
- Niet dimbaar
- Voor 12V DC led lampen
- Voor o.a. alle Ecobright 12V led lampen
- 0-30W LED
- Dimbaar
- Voor 12V DC led lampen
- Voor o.a. alle Ecobright 12V led lampen
- 0-25W LED
6. Fluctuaties in het net
Fluctuaties in het net, ook wel rimpel- en piekspanningen genoemd, kunnen worden veroorzaakt door:
- Andere apparaten op dezelfde groep
- Lekstroom
- TF-signaal van netbeheerder
Andere apparaten op dezelfde groep
Als andere (grote) apparaten op dezelfde groep aan- of uitslaan, kan dit een kleine flits in het licht van de led lampen veroorzaken of kunnen de lampjes harder/zachter gaan branden. Dit komt doordat led lampen erg gevoelig zijn voor stoorpulsen van buitenaf. Een typisch voorbeeld is het aanslaan van een airconditioning, vriezer of koelkast.
Oplossing: Sluit andere (grote) apparaten niet op dezelfde groep als de led verlichting. Lukt dit niet? Plaats dan een dimstabilisator voor de groep dimbare led lampen en kies voor een led dimmer met een goede stroomfilter (VDR). Uiteraard zijn al onze dimbare led lampen en led dimmers voorzien van deze bescherming tegen piekspanning en stoorsignalen.
- 0-300W RC/0-150W RL LED
- Voor alle afdekmaterialen
- MIN afstelling & automatische MAX
- Fase aan- en afsnijding (RLC)
Lekstroom
Een andere oorzaak van flikkerende led lampen kan lekstroom zijn. Hierbij gaat een zeer geringe hoeveelheid stroom/spanning verloren, veroorzaakt door bedrading en andere elektrische componenten.
Oplossing: Dikkere bedrading/Een goede isolatie van dit materiaal kan het weglekken beperken, maar het kan niet in alle gevallen 100% worden voorkomen.
7. Defecte driver
Hebben jouw led lampen nooit geknipperd en geven ze nu opeens een flikkering (aan/uit/aan/uit)? Waarschijnlijk is de (interne of externe) driver van jouw led lamp defect. Dit kan o.a. gebeuren door oververhitting (bijv. als de max. omgevingstemperatuur is overschreden), of (alleen in geval van laagvolt) doordat een halogeentrafo op de led lamp is aangesloten.
Oplossing: Een nieuwe lamp en/of trafo moet worden geplaatst.
- Heb je een led lamp zonder trafo (dus direct op 230V)? Dan dien je de lamp te vervangen.
- Heb je een laagvolt led lamp aangesloten op een led trafo? Dan hoef je alleen de trafo te vervangen.
- Heb je een laagvolt led lamp aangesloten op een halogeentrafo? Dan dien je de lamp en trafo te vervangen door een nieuwe led variant.
8. Led lampen zijn in serie aangesloten
Heb je jouw led lampen/led spots in serie of parallel aangesloten? Bij een serieschakeling maak je gebruik van 1 stroomkring, waarbij je alle led spots/lampen aan elkaar doorschakelt. Het nadeel hiervan is dat wanneer 1 lampje defect gaat, de rest ook niet meer zal kunnen branden. Tevens krijgen jouw lampjes bij een serieschakeling niet allemaal exact evenveel voeding, wat invloed op de stabiliteit van het licht kan hebben. Bij een parallelschakeling heb je iedere led spot/led lamp apart op het installatiedraad aangesloten.
Oplossing: Sluit jouw voltage led verlichting (12V, 24V of 230V) parallel aan. Zo hebben de lampjes zo min mogelijk invloed op elkaar en ontvangen ze allemaal gelijkwaardig stroom. Dit voorkomt flikkeringen in het licht en dat de lampjes niet tegelijk aan gaan. Heb je verlichting (vaak modules) op mAh constante stroom? Deze dienen wel serie geschakeld te worden.
Heb je hulp nodig voor jouw specifieke situatie? Stel dan jouw vraag hieronder of bel/mail ons! (Noem hierbij jouw merk led lamp en indien je deze dimt ook jouw merk+typenr. led dimmer)
Laat een reactie achter
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd
144 reacties
Ik heb twee gloeilampen met een dimmer vervangen door twee Led-lampen (Segula Globe) en een universele Led-dimmer (Kopp 8450). Gek genoeg doen de Led-lampen het niet met de Led-dimmer. Wel met de oude dimmer, maar dan krijg ik ze niet uit. Hebben jullie enig idee wat ik hieraan kan doen?
Vriendelijke groet,
Hanneke Nagel
Vervelend dat je situatie niet geheel naar wens is. Helaas merken wij vaker bij dit merk lampen (Segula) dat de dimbaarheid niet optimaal is. Ook al heb je een geschikte dimmer is dit vaak niet de oplossing. De oplossing zou zijn om te kijken voor nieuwe lampen.
Mochten wij je kunnen helpen voor een juiste combinatie horen wij dit graag. Je mag ons altijd een mail sturen voor vrijblijvend advies. Je kunt ons bereiken op: [email protected] of 0314-840165.
Prettige dag verder.
Met vriendelijke groet,
Timo - Ecobright
Hebben jullie misschien vergelijkbare lampen?
Groet,
Hanneke
Dank voor je bericht. Wij hebben verschillende lampen in ons assortiment zitten. Je zou het beste even kunnen kijken tussen de volgende lampen: https://www.ecobright.nl/led-lampen/e27/dimbaar/ .
Kom je er niet helemaal uit? Neem dan zeker even contact met ons op. We helpen je graag.
Prettige dag verder.
Met vriendelijke groet,
Timo - Ecobright
Ik verwacht niet dat mijn oude dimmer goed zal werken met deze combi. Welke duodimmer raden jullie aan?
Ik ben totaal niet technisch en krijg niet goed achterhaald wat ik moet aanschaffen...
Alvast bedankt, mvg
De ECO-DIM.05 is een duo dimmer welke prima dimbare lampen kan dimmen. Echter lees ik dat u naast de led lampen ook nog 5 keer 25Watt gloeilampen heeft. Deze duo dimmer heeft 2 kanalen welke afzonderlijk geschikt zijn voor maximaal 100W. Helaas zal dit dus niet gaan in combinatie met de gloeilampen. Mocht u deze lampen gaan vervangen voor led lampen zal het wattage lager worden waardoor u deze duo dimmer alsnog kunt toepassen.
Mochten wij u kunnen helpen met nieuwe lampen horen wij dit graag.
Prettige dag verder.
Met vriendelijke groet,
Timo - Ecobright
Wij hebben hetzelfde probleem gehad met dimbare ledlampen en we hebben effectief een stabilisator geplaatst bij elke led spot. Daarmee was het probleem van de baan. In de woonkamer echter zijn het 12GU10 ledlampjes. Hoe los je dit dan op?
Bedankt , mvg Hans
In deze situatie zou je ook een dimstabilisator kunnen toepassen. Je plaatst deze voor het eerste spotje. Je hebt dan één dimstabilisator per lampgroep nodig.
Je kunt het artikel hier vinden: https://www.ecobright.nl/led-dimstabilisator.html .
Naar verwachting is je klacht hiermee opgelost. Indien we je verder nog ergens mee kunnen helpen horen wij dit graag.
Prettige dag verder.
Met vriendelijke groet,
Timo - Ecobright
Er zit een adaptor tussen van Fatboy .
Wat is hiervan de oorzaak en hoe kunne wij dit oplossen/ maken ?
Als ik wat specificaties lees van je lamp is deze niet dimbaar. Dus enkel geschikt voor een aan/uit situatie. Het is voor ons lastig te zeggen waardoor je deze klacht hebt. Mijn advies is om even contact op te nemen met de leverancier van je lamp. De verwachting is dat je dan het juiste antwoord gaat krijgen.
Prettige dag verder.
Met vriendelijke groet,
Timo - Ecobright
Ik heb de indruk dat enkele led armaturen een impuls ontvangen waardoor deze even knipperen. Het gebeurt op gezette tijden, kan het komen door de slimme meter impulsen , zonnepanelen, andere led armaturen.? Het is. Mij een raadsel. De ( huisinstallatie) groepenkast is redelijk nieuw .
Een tweetal armaturen vertonen genoemd verschijnsel . Inmiddels ook een vijftal inbouw spots .
Gezien je verlichting op bepaalde tijdstippen knipperen kan dit te maken hebben met fluctuaties in het net. Ook kan een apparaat dat aanslaat dit veroorzaken. Denk aan een koelkast, wasmachine of droger. Ons advies zou zijn om een dimstabilisator te plaatsen. Met deze dimstabilisator is de kans groot dat het knipperen niet meer aanwezig zal zijn. Zie artikel: https://www.ecobright.nl/led-dimstabilisator.html. Fijne dag! Met vriendelijke groet, Timo - Ecobright
Dit is inderdaad een vreemde gewaarwording. Ik durf je niet te zeggen waardoor dit is ontstaan. Misschien zou je wat foto's kunnen nemen van deze bolling en kunnen mailen naar de leverancier van de lamp. Ik denk dat de leverancier je het beste kan helpen met het oplossen van deze klacht. Fijne dag! Met vriendelijke groet, Timo - Ecobright
Wij hebben een kroonluchter in de zaal hangen waarvan we de 24, 25W gloeilampen hebben vervangen door 3W led-lampen. De dimmer hebben we vervangen door een leddimmer.
Nu hebben we heel af en toe het verschijnsel dat, los van elkaar en ook niet allemaal, de ledlampjes beginnen te knipperen. Dit gebeurt zeker niet alleen in de min. dim stand want de dimmer staat halverwege.
Met vriendelijke groet
Albert
Als ik je klacht zo lees verwacht ik dat het gaat om fluctuaties in het stroomnet. Dit gezien je lampen knipperen op verschillende momenten. Je zou kunnen proberen om een dimstabilisator te plaatsen voor deze kroonluchter. Deze kun je hier vinden: https://www.ecobright.nl/led-dimstabilisator.html. Deze dimstabilisator vangt deze fluctuaties op waardoor het dimresultaat beter zal zijn en het knipperen stopt. Fijne dag verder! Met vriendelijke groet, Timo - Ecobright
Het knipperen van je lamp kan verschillende oorzaken hebben. Indien het een nieuwe lamp betreft zou ik je willen adviseren om even contact op te nemen met de leverancier van de lamp. Wellicht dat er toch een defect zit in de driver van de lamp. Ook gezien je kleurverschil hebt kun je dit het beste even melden. Fijne dag! Met vriendelijke groet, Timo - Ecobright
Gr Ignas
De led is dimbaar.
De 4 lamoen gaan heel klein beetje harder en zachter branden.
Weet iemand hoe dat kan?
Eigenlijk heb ik een aantal vragen voor je om achter het probleem te komen. O.a. ben ik benieuwd naar welk type en merk lampen je hebt aangesloten. Zojuist heb ik je mail gestuurd met een aantal vragen zodat we kunnen kijken voor een oplossing. Graag zie ik een reactie tegemoet op mijn mail. Fijne dag! Met vriendelijke groet, Timo - Ecobright