Verkleurde led panelen

Wanneer jouw led panelen vergeeld zijn brengt dit gelijk een aantal nadelen met zich mee. Ten eerste ziet het er natuurlijk niet mooi uit. Echter heeft het nog meer nadelen. Het kan er namelijk voor zorgen dat de lichtopbrengst vermindert en de lichtkleur verandert. Vooral bij 4000K en 6000K panelen wil je niet dat deze twee kenmerken verslechteren.
De lagen van een led paneel
In het geval van led panelen heb je twee verschillende soorten. Zo heb je de zogenoemde back-lit panelen (de panelen die Ecobright voert) en de edge-lit panelen. Hieronder leggen we het verschil tussen de panelen uit en bespreken we de verschillende lagen.
Back-lit panelen
Bij back-lit panelen zitten de led’s als laag verwerkt in het paneel. Ze schijnen hierdoor gelijk de goede richting in. Een back-lit paneel bestaat uit de volgende lagen:
- Een achterplaat
- Een aluminium onderlaag met daarop de led’s inclusief een PMMA lens (zorgt voor een hoge reflectie en minder lichtverlies)
- Een diffuser (lichtverspreider)
- In het geval van de Pro panelen nog een extra diffuser. Deze extra diffuser verlaagd de verblindingsfactor (UGR) naar <19.
- Een aluminium frame


- 26W/3.640 lumen
- Flikkervrij
- 3000-6000K instelbaar
- Besparing 70%






- 26W/3.640 lumen
- Flikkervrij
- 3000-6000K instelbaar
- Besparing 67%
Edge-lit panelen
Een ander veelvoorkomend soort led paneel is een edge-lit paneel. Bij een edge-lit paneel zitten de led’s aan beide zijkanten van het paneel. Hierdoor schijnen ze niet direct de juiste richting in. Een edge-lit paneel heeft daarom ook een iets andere opbouw:
- Een achterplaat
- Een reflector
- Een lichtgeleidingsplaat (deze begeleidt het licht in de juiste richting)
- Een diffuser
- Een aluminium frame met led’s in de zijkant
Het grote verschil tussen deze twee panelen is dus dat het edge-lit paneel een extra laag nodig heeft in de vorm van een LGP (lichtgeleidingsplaat). Daarnaast is een backlit paneel vaak +/- 30mm dik en een edge lit paneel +/- 8mm dik. Dit dikteverschil komt door de leds die verwerkt zitten in de achterplaat bij het backlit paneel.
Wat verkleurt er in een led paneel?
Er is een plaat in het led paneel die verkleuring veroorzaakt. Dit is de LGP (lichtgeleidingsplaat). Deze plaat is erg gevoelig voor de UV straling van de led’s. Dit zorgt er dus voor dat je naar verloop van tijd gele (yellowish) vlekken op het led paneel ziet.
Een LGP kan van verschillende materialen gemaakt worden. De meest voorkomende materialen zijn PS (Polystyreen) en PMMA (Polymethylmethacrylaat).

Deze twee materialen laten een flink verschil zien in verkleuring. Zie hiervoor de grafiek hiernaast. Een PS plaat verkleurt vele malen sneller dan een PMMA plaat. Zo kun je bij PS al een gele plaat hebben na 2-3 jaren. Een PMMA plaats zal naar verloop van tijd ook verouderen, maar dit gaat een heel stuk minder snel dan bij een PS plaat.
Zie je donkere vlekken of blinde vlekken op jouw led panelen? Dit komt waarschijnlijk door muggen/insecten die in het paneel gaan zitten.
Hoe voorkom je verkleurde led panelen?
Wanneer je de verkleuringen in jouw led panelen wilt minimaliseren, kies dan voor een led paneel met PMMA plaat. Bij een PS plaat kun je er namelijk vanuit gaan dat deze vrij snel zal verkleuren.
Wil je er 100% zeker van zijn dat jouw led paneel geen gele plaat krijgt? Kies dan voor een back-lit paneel. Een back-lit paneel heeft geen lichtgeleidingsplaat nodig, en heeft dus geen plaat die kan verkleuren. In ons assortiment vind je dan ook alleen dit type led panelen.
Nog meer vragen over led panelen? Neem gerust contact op met onze klantenservice!
Laat een reactie achter
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd
0 reacties