Hoe kan ik een led paneel installeren?

Geschreven op 09-03-2017 / Geüpdatet op 28-03-2023

Hoe kan ik een led paneel installeren?

Normaliter worden led panelen in een systeemplafond gelegd. Maar wat als je geen systeemplafond hebt? Die installatiemogelijkheden laat ik je hieronder zien.

Welke installatiemogelijkheden zijn er?

De installatiemogelijkheden van een led paneel zijn afhankelijk van 2 punten:

 1. Jouw plafondtype
 2. Met welke accessoires het led paneel compatibel is

Hieronder zie je welke installatiemogelijkheden er per plafond zijn. Hieronder heb ik alles tekstueel toegelicht en aangevuld met voorbeeld-afbeeldingen. Tevens vind je onderaan dit artikel alle mogelijke bevestigingsaccessoires.

  Led panelen
Systeemplafond ✓ Direct te installeren - zonder accessoires
Verlaagd (gips)plafond Opbouwframe
Ophangset
Betonnen plafond Opbouwframe
Ophangset

Systeemplafond

In een systeemplafond kun je een plafondplaat of een ingebouwd TL armatuur één-op-één vervangen door een led paneel Basic of Pro, beide verkrijgbaar in 60x60cm en 30x120cm. Je haalt simpelweg de plafondplaat of TL-armatuur eruit en legt direct het led paneel erin.

De Ecobright led panelen Basic worden geleverd met driver, zonder snoer en eurostekker. Je hebt dus direct bij het led paneel een stroompunt nodig. Heb je dit niet? Schaf dan ook bij ons lasklemmen en een snoer met eurostekker aan.

De Ecobright led panelen Pro worden geleverd incl. driver met 1.5m snoer met eurostekker. Je dient dus binnen 1.5m een stopcontact te hebben. Dit paneel is helemaal compleet zodat je niets extra hoeft aan te schaffen voor de installatie.

Verlaagd (gips)plafond

In het geval van een verlaagd gips- of houten plafond kan je de Ecobright led panelen niet inbouwen, maar wel opbouwen of ophangen. Gebruik hiervoor een opbouwframe (60x60 of 30x120) of de stalen ophangkabels (geschikt voor zowel 60x60 als 30x120 panelen). In beide gevallen is er voldoende ruimte om de meegeleverde led driver bovenop het paneel te leggen.

Betonnen plafond

Ook bij een betonnen plafond kan je de led panelen niet inbouwen, maar wel opbouwen of ophangen. Gebruik hiervoor een opbouwframe (60x60 of 30x120) of de stalen ophangkabels (geschikt voor zowel 60x60 als 30x120 panelen). In beide gevallen is er voldoende ruimte om de meegeleverde led driver bovenop het paneel te leggen.

Bevestigingsaccessoires

Ophangset led paneel
(14)
Ophangset led paneel
 • Geschikt voor Ecobright led panelen 60x60cm & 30x120cm
Speciale prijs 4,00 Normale prijs 6,95

Hier zie je alle bevestigingsaccessoires voor de led panelen.

Opbouwframe 60x60 led paneel wit
(6)
Opbouwframe 60x60 led paneel wit
 • Strak design
 • Kliksysteem (geen zichtbare schroeven)
 • Wit
 • 60x60cm
Speciale prijs 8,50 Normale prijs 10,95
Opbouwframe 30x120 led paneel wit
(17)
Opbouwframe 30x120 led paneel wit
 • Strak design
 • Kliksysteem (geen zichtbare schroeven)
 • Wit
 • 120x30cm
12,95

Heb je nog vragen of hulp nodig? Stel jouw vraag hieronder of bel/mail ons gerust. Wij helpen je graag!

Deel dit artikel:
Nick - Ecobright
Geschreven door
Nick - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

9 reacties
Giovanni
Bezig met laden...
Is het mogelijk om meerdere ledpanelen via 1 driver te voeden met een grotere vermogen?
Mark-Jan - EcoBright
Bezig met laden...
Goedemiddag Giovanni. Elk ledpaneel is standaard voorzien van een eigen driver. Wij adviseren vaak niet om dit te doen. Waarom? We moeten ten eerste de stekker van het paneel verwijderen. Dan vervalt de garantie. Mocht u dat toch willen doen, hou daar dan wel rekening mee. Tevens is het advies om dan wel een trafo te zoeken die het ledpaneel stabiel aanstuurt. Denk aan het juiste voltage en DC stroom.Mocht u nog verdere vragen hebben, stuurt u gerust een mail naar [email protected]. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright
Margreet Blaas
Bezig met laden...
KUN je de led-lampen ook schakelen, of moet ik bij 10 led-lampen tien keer een stekker ergens insteken?
Margreet Blaas
Bezig met laden...
KUN je de led-lampen ook schakelen, of moet ik bij 10 led-lampen tien keer een stekker ergens insteken?
EcoBright - Mark-Jan
Bezig met laden...
Hallo Margreet, de led panelen dienen parallel aangesloten te worden. Stel u heeft in een kantoorpand alles serie geschakeld, en er gaat 1 paneel/trafo defect doet alles na het defecte paneel/trafo niks meer omdat die dan geen voeding meer krijgen.Het beste is dus om elk paneel gewoon parallel aan te sluiten.Hopelijk heb ik op deze manier uw vraag beantwoord. Als u nog vragen heeft stuur dan gerust een mail naar markj[email protected] vriendelijke groet, Mark-Jan
Stein
Bezig met laden...
Ik wil led panelen, maar heb Hulp nodig met plaatsen,,het is een betonnen plafond.dit kan ik zelf niet,gaat om 2 panelen, 1 in de keuken,andere op de werkkamer.
Jorien - EcoBright
Bezig met laden...
Hallo Stein, Bij een betonnen plafond kunt u een led paneel tegen het plafond opbouwen middels een opbouwframe. Deze vindt u hierboven onder "Producten uit dit artikel". Onze led panelen vindt u op https://www.ecobright.nl/led-panelen/ . Led panelen installeren is zeer eenvoudig. Als u voor de Pro variant gaat, wordt deze met 1.5m netsnoer met eurostekker geleverd. Bij een Basic-variant dient u met een kroonsteentje te werken. Mocht u dit niet lukken, dan raad ik u aan een handige kennis of installateur in te schakelen. Vriendelijke groeten, Jorien - EcoBright
Luc Bovré
Bezig met laden...
Ik wil mijn oude TL opbouw armaturen vervangen door LED panelen.Kan ik op de een of andere manier hel Led paneel aansluiten op de stroomkabel van het TL armatuur.Er is daar geen stopcontact.
Martijn - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Luc, Dit kunt u 1 op 1 vervangen door een opbouwframe en led paneel toe te passen in de gewenste afmeting. U kunt de voeding gebruiken die naar uw TL opbouw armatuur loopt. Neem gerust contact met ons op als u meer informatie wilt betreft de installatie of mogelijkheden. Met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright.