Hoeveel vermogen kan ik op mijn led dimmer aansluiten?

Geschreven op 19-10-2021 / Geüpdatet op 28-03-2023

Hoeveel vermogen kan ik op mijn led dimmer aansluiten

Hoeveel wattage kan ik op mijn led dimmer aansluiten? Of hoe veel lampen mogen dit maximaal zijn? Je leest het hier!

Bij de keuze voor een led dimmer is het van belang om op het minimale en maximale aansluitvermogen te letten. Wees hierbij scherp of dit gaat om het halogeenvermogen of het LED vermogen. Sommige dimmerfabrikanten tonen namelijk zowel het halogeen- als LED vermogen, wat een duidelijk verschil maakt. Het halogeenvermogen van een dimmer is doorgaans namelijk een stuk hoger dan het LED vermogen. Het merk EcoDim is specifiek gericht op het dimmen van led verlichting, en toont daarom ook alleen maar het LED wattage op de dimmer. In de handleiding is altijd wel het halogeenvermogen terug te vinden.

Minimale vermogen

Voor een optimale dimbaarheid is het van belang dat een led dimmer een zo laag mogelijk minimaal vermogen heeft. Bij led dimmers van EcoDim is dat altijd 0 Watt (uniek!). Dat betekent dat zelfs 1 dimbare led lamp van 2 Watt al ver terug kan dimmen. Is dit minimale wattage hoger? Dan is het heel aannemelijk dat een laag aangesloten led wattage niet ver terug kan dimmen, omdat de ondergrens wordt bereikt. Bij led is het namelijk zo; des te verder je dimt des te minder energie de lamp verbruikt. Kortom, zorg voor een zo laag minimum aansluitvermogen om (een laag aangesloten wattage) goed terug te kunnen dimmen.

Maximale vermogen

Het maximale vermogen is belangrijk om overbelasting (en daarmee schade) te voorkomen. Dit vermogen reken je uit door het wattage van het totaal aangesloten led lampen bij elkaar op te tellen. Zijn dit bijvoorbeeld 100 lampen van 3 Watt? Dan komt dit uit op 300 Watt.

Maar, let op! Bij led verlichting dien je ook altijd rekening te houden met de PowerFactor, ook wel het schijnbaar vermogen (of blindstroom) genoemd. Kwalitatieve led verlichting heeft een PF van 0,95. Dit betekent ongeveer 5% blindstroom. Een lage PowerFactor zit op 0,5, waarbij je ommenabij 50% meer energie verbruikt dan op voorhand lijkt aangegeven. Doorgaans hebben grote led lampen (led TL, led panelen, led high bay) en dimbare led lampen een betere PF dan kleine led lampjes (led filament lampen, led spots, G4 led, G9 led, R7s led). Schrik dus niet van een PF van bijv. 0,7 bij kleine led lampjes.

Wil je het werkelijke verbruik van jouw led lampen weten? Kijk dan naar het Volt Ampère (VA).

De meeste EcoDim led dimmers hebben een LED vermogen van 0 tot 150 Watt, waarmee je met bijna alle installaties uit de voeten kunt. En speciaal voor de bijzonder grote installaties is er de ECO-DIM.03, welke van 0 Watt tot maar liefst 500 Watt aan LED aan kan. Met het aantal aangesloten led lampen hoef je over het algemeen geen rekening te houden, mits je uiteraard een kwalitatieve led dimmer gebruikt plus niet boven het maximale aansluitvermogen van de dimmer uitkomt.

Kortom, om overbelasting te voorkomen tel je het wattage van alle aangesloten led lampen bij elkaar op en houd je speling voor de blindstroom. En om zo ver mogelijk terug te kunnen dimmen dient het minimale vermogen zo laag mogelijk te zijn – bij voorkeur 0W.

Check hier alle led dimmers in ons assortiment, bestaande uit normale inbouwdimmers, maar ook stekkerdimmers, snoerdimmers, vloerdimmers, duo dimmers, smart dimmers (WiFi, Zigbee en Z-Wave) en het bijbehorende afdekmateriaal.

Toch nog vragen over het vermogen op jouw led dimmer of een andere gerelateerde vraag? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op per mail, telefoon, bezoek onze showroom in Doetinchem of stel jouw vraag hieronder in een reactie.

Deel dit artikel:
Jorien - Ecobright
Geschreven door
Jorien - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

3 reacties
Henk Spaansen
Bezig met laden...
is led vloerdimmer zwart leverbaar zonder aan-uit schakelaar. Of kan ik een doorverbinding maken bij de schakelaar zodat constant aan is??dimmer wordt gevoed via tijdklok.
Martijn - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Henk, De digitale vloer en snoerdimmers zijn voorzien van moderne componenten zoals ook de schakelaar. indien de spanning van de dimmer is afgehaald zult u de dimmer opnieuw handmatig moeten aan zetten. Als u een tijdklok of klik aan klik uit systeem gebruikt kunt u het beste een stekkerdimmer toepassen, deze dimmers hoeven niet opnieuw aangezet te worden zodra de spanning er vanaf geweest is. Het is sterk af te raden om zelf aanpassingen te doen aan dimmers! dit kan zeer gevaarlijke situaties veroorzaken! Met vriendelijke groet, Martijn - EcoBright.
Henk
Bezig met laden...
7x7 + bij ons 49. Een paar maanden terug gaf ik dit al aan en middels een mail gaf u aan het te veranderen. Dit mag in een reklame toch niet voorkomen. Een goed begin vogendjaar. Aanpassen!! Een geweldig 2022 gewenst.