Sensationeel en snel: De ontwikkeling van led TL!

Geschreven op 17-11-2016 / Geüpdatet op 28-03-2023

Sensationeel en snel: De ontwikkeling van led TL!

Led TL “geeft kil licht”, “heeft felle lichtpuntjes” of “geeft onvoldoende licht”.

Dit zijn de meest voorkomende vooroordelen over led TL verlichting.
Maar dit is al lang verleden tijd!

Kijk en oordeel zelf..

Bijna ieder bedrijfspand heeft het: TL verlichting. Destijds een zuinige oplossing vergeleken met halogeen- en gloeilampen, maar tegenwoordig kan het véél zuiniger. Je bespaart namelijk maar liefst 54% - 69% energie wanneer je jouw traditionele TL vervangt door led TL verlichting. Kortom, een fikse besparing op de energierekening.

Tot een aantal jaren terug gaf led TL vaak kil licht, zag je de “felle led puntjes” en/of gaf led onvoldoende lichtopbrengst. Gelukkig is dit al lang verleden tijd! Maar nog steeds overheerst dit vooroordeel over led. Daarom laat ik je in dit artikel de geweldige ontwikkeling van de led TL zien.

2005: Powerleds

De ontwikkeling van de led TL begon omstreeks 2005. De eerste led TL buizen voorzien van zogenaamde powerleds kwamen op de markt.

Hieronder zie je de (geringe) lichtopbrengst en (blauw/paarse) lichtkleur van de eerste led TL. Deze lamp was dan ook niet geschikt om conventionele TL buizen één-op-één te vervangen zonder lichtopbrengst of lichtkwaliteit te verliezen.

 

2005-2010: Verbetering powerleds

Door de jaren heen werden de powerleds steeds verder doorontwikkeld, net als overigens alle andere componenten in de led TL buis. Met componenten bedoel ik de onderdelen in de buis welke de leds aansturen. Hoe hoger het aantal leds, hoe warmer de buis wordt. Hier zat dan ook het grootste probleem, want des te warmer de elektronica wordt des te groter de kans op defecte led TL lampen. Daarom was (en is nog steeds) het belangrijk om kwalitatieve elektronica voor led buizen te gebruiken.

Rond deze periode gaf een 60cm led buis totaal ongeveer 800 lumen lichtoutput. Qua lichtopbrengst kwam deze led buis als eerste generatie in de buurt ter vervanging van een traditionele TL buis. Het aantal powerleds per buis was flink omhoog geschroefd, waardoor het aantal lumen uiteraard ook steeg. De buizen konden in deze periode ongeveer 70-80 lumen per watt behalen.

Het totaal aantal lumen van de led TL buis is minder dan bij een traditionele TL buis, maar het aantal lux (lichthoeveelheid op het oppervlak) begon bij dit model in de buurt te komen van traditionele TL.

Hierboven zie je dat het aantal powerleds flink is toegenomen t.o.v. de led buis uit 2005. Het nadeel van deze buizen was dat alleen de buizen met erg koud licht (6500K/bijna blauw) voldoende lichtopbrengst hadden. De meest gebruikte lichtkleuren 840 (4000K) en 830 (3000K) gaven in led nog te weinig licht, waardoor deze niet vervangen konden worden door dezelfde lichtkleur.

2010-2012: Van powerleds naar SMD leds

Een grote doorbraak in led! Waar voorheen met powerleds onvoldoende lichtopbrengst kon worden gerealiseerd, kon dit met de nieuwe SMD leds wel. Deze geheel nieuwe leds namen de led markt over. Ze zorgden voor meer licht en de warme lichtkleuren (830/3000K en warmer) konden nu ook exact nagebootst worden. Het was voorheen namelijk erg moeilijk om warmere kleuren in led te realiseren, maar ook dit behoorde nu tot het verleden. Een grote stap in de led historie!

Powerleds, te herkennen aan de lensbolletjes met daarin een kleine led.

SMD chips zijn rechthoekig, hebben geen versterkende lens nodig en beschikken over zeer goede specificaties.

Het aantal lumen p/watt steeg van 70-80 lumen p/watt naar 80-90 lumen p/watt. Naast de lichtkleur 830 werd ook de milky cover geïntroduceerd. Dankzij dit soort van melkglas (alleen dan van plastic) werd verblinding meer tegengegaan en (voor velen) nog belangrijker: de led TL was bijna niet meer te onderscheiden van een traditionele TL. (zie onderstaande afbeeldingen)

2014-2017: Efficiëntie

Sinds de introductie van de milky cover en SMD chips blijven de uiterlijke kenmerken van de led TL buizen nagenoeg gelijk. De voornaamste ontwikkeling zit in de efficiëntie. Waar in 2010 nog 70 lumen p/Watt gebruikelijk was, zit dat momenteel (eind 2016) al op 130 lumen p/Watt.

Het grote voordeel hiervan is dat dezelfde lichtopbrengst met een steeds lager wattage gerealiseerd kan worden. Dit betekent nóg grotere besparingen. Een ander voordeel hiervan is dat er steeds krachtigere buizen geproduceerd kunnen worden, bijvoorbeeld voor extreem hoge plafonds of ruimtes waar bijzonder veel licht nodig is. En dat nog steeds met een fikse besparing t.o.v. traditionele (TL) verlichting!

Onthoud hierbij: des te hoger de lumen/Watt-verhouding, des te hoger vaak de aanschafprijs. Plus des te hoger het totaal aantal lumen, des te beter de elektronica en warmteafvoer dienen te zijn. Let dus altijd bij het kopen van led (TL) op de efficiëntie in combinatie met de prijs.

Verdere ontwikkelingen zitten in de elektronische componenten en andere details, zoals de driver, isolatie, warmteafvoer, materialen, etc. etc. Alles voor een optimale warmteafvoer en dus een langere levensduur voor de led TL’s.

Overstappen op led TL?

Onder dit artikel zie je onze serie led TL Basic en led TL Pro buizen.

  • De Basic lijn heeft >115 Lm/W en is één van de voordeligste led buizen in de markt. Max. plafondhoogte: 3m.
  • De Pro lijn heeft >130 Lm/W, extra geïsoleerde onderdelen, extreem goede warmteafvoer, de best leverbare driver (Rubycon) en een zeer lange levensduur. De prijs voor deze specificaties is nog steeds één van de best verkrijgbare in de Benelux! Max. plafondhoogte: 8m.

Advies nodig? Bel of mail gerust met onze specialisten of stel hieronder jouw vraag in een reactie!

Deel dit artikel:
Nick - Ecobright
Geschreven door
Nick - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

2 reacties
Wilfried Spiekker
Bezig met laden...
Zijn ze ook dimbaar 0/0
Nick - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Wilfried, Nee, ze zijn helaas standaard niet dimbaar. Bij grotere aantallen (vanaf 100-150 stuks) kunnen wij deze eventueel wel bestellen. De led TL buizen in de markt zijn standaard eigenlijk bijna nooit dimbaar. Mocht u hier meer informatie over willen ontvangen dan kunt u dit vragen via [email protected]. Groeten, Nick