Verbod TL verlichting per 1 september 2021

Geschreven op 27-11-2019 / Geüpdatet op 24-05-2023

Verbod op tl verlichting

Waar in 2012 het verbod op de gloeilamp in ging en per 2018 de halogeenlamp niet langer geproduceerd mocht worden, gaat per 21 september 2021 in fases het verbod op TL verlichting in.

Uitfasering TL verlichting

Sinds het ontstaan van de TL verlichting zijn er alleen in Nederland al ongeveer 78 miljoen TL buizen geplaatst. Vooral in bedrijfspanden komt deze verlichting veel voor. Echter slurpen deze fluorescentiebuizen behoorlijk veel energie. Daarom kwamen rond de jaren ’90 de ietwat zuinigere hoogfrequente TL buizen (met elektronische VSA) op de markt. Vervolgens werden de (dunnere) T5 buizen als energiezuiniger alternatief geïntroduceerd. En sinds ±2010 werden de eerste TL buizen vervangen door led buizen, welke maar liefst >50% energiezuiniger zijn.

Dit is meteen waar de overheid naar toe wil: de overstap van traditionele verlichting naar energiezuinige led verlichting in het bedrijfsleven. Dit is een relatief eenvoudige manier om energie te besparen en dus bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelen. De Wet Milieubeheer, de Energiebesparingsplicht en de Energie InvesteringsAftrek (subsidie) voor bedrijven moeten dit stimuleren.

In de Tweede Kamer is al eerder gesproken over een verbod op armaturen welke niet geschikt zijn voor led. Daarnaast zal op 5 dec. 2019 de herziene Ecodesign maatregel voor lampen gepubliceerd worden. Hierin zijn minimum efficiëntie-eisen voor verlichting opgenomen. Op basis hiervan zullen vanaf 1 sept. 2021 veel tl-verlichtingstoepassingen uitgefaseerd worden. Het is tijd voor verandering.

Wat zijn de nadelen van TL verlichting?

Ook TL verlichting kent natuurlijk zijn nadelen.

 • TL start langzaam op bij inschakelen;
  Een TL knippert vaak om op te starten. Een led buis geeft direct 100% licht bij het opstarten.
 • TL verlichting bevat kwik;
  Kwik is een giftig overgangsmetaal dat bij kamertemperatuur vloeibaar wordt. Als een TL buis stuk gaat is dat slecht voor zowel het milieu als jouw gezondheid. Led buizen bevatten geen giftige stoffen.
 • TL verlichting is breekbaar;
  Waar traditionele TL's van glas zijn, zijn de Ecobright led TL buizen van stevig plastic (+aluminium). Hierdoor minder breekbaar en dus veiliger.
 • TL verlichting verbruikt veel energie;
  Naast het hoge wattage verbruikt TL verlichting nog eens ±25% (conventioneel) of ±7.5% (hoogfrequent) ballast. Met led buizen bespaar je maar liefst 50%-70% energie.

TL vervangen door led

Led buizen

Als je jouw TL buizen wilt vervangen door led buizen is het belangrijk om na te gaan of je conventionele TL (met starters) of hoogfrequente TL (zonder starters) armaturen hebt.
Indien je momenteel conventionele TL’s (dus een armatuur mét starters) hebt, kun je in de meeste gevallen de TL buis één-op-één vervangen. Dit kan in de volgende situaties:

 • 120cm TL met starters
 • 150cm TL met starters
 • Armatuur waarin 1x 60cm TL met starter zit.

Als je een van de bovenstaande situaties hebt hoef je dus géén aanpassing te doen aan het armatuur. Heb je een armatuur met meerdere 60cm TL buizen of hoogfrequente TL? Dan zal je een aanpassing moeten doen aan jouw armatuur. Door over te stappen op led TL buizen bespaar je al snel 50% tot 60% op jouw verlichtingskosten.

Led panelen

Wil je het werk van het ombouwen besparen en/of gaan voor een modernere look? Dan is een led paneel wat voor jou! Het vervangen van een armatuur is in de meeste gevallen gemakkelijk te doen en zo bespaar je ook nog eens op de kosten van een monteur. Led panelen hebben net als led buizen een lange levensduur. Het kan dus zeer voordelig zijn om jouw armatuur te vervangen. Zo heb je dus geen onnodig hoge monteurskosten voor het ombouwen van jouw armatuur, zijn de aanschafkosten laag en creëer je een modern en strak plafond.

Indien je een systeemplafond hebt, kun je de panelen hier één-op-één in plaatsen door een Tl-armatuur of systeemplafondplaat te vervangen door een led paneel. Het enige dat je nodig hebt is een stroompunt binnen 1.5m van het led paneel.
Heb je een ander type plafond? Dan is er vaak extra materiaal nodig om een paneel te bevestigen. Wat je nodig hebt hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en het type plafond. Met led panelen bespaar je maar liefst 60% tot wel 67% op jouw verlichtingskosten.

Energiebesparingsplicht & Informatieplicht Energiebesparing voor bedrijven

Naast de bestaande Energiebesparingsplicht is er nu ook de Informatieplicht Energiebesparing. Bij de Energiebesparingsplicht moeten bedrijven die ≥50.000 kWh elektriciteit of ≥25.000m³ aardgas per jaar verbruiken verplicht energiebesparende maatregelen (met een terugverdientijd van ≤5 jaar) treffen.
Let op: dit gaat om het totale energieverbruik per jaar. Zelf opgewekte of hernieuwbare energie zoals zonne- of windenergie niet geldt als energiebesparende maatregel. Dit mag niet worden afgetrokken van jouw totale energieverbruik. Het gaat dus echt om het verminderen of voorkomen van energieverbruik, zoals het vervangen van TL verlichting door led panelen of led buizen.

De Informatieplicht Energiebesparing houdt in dat deze energiebesparende maatregelen bij het eLoket van RVO.nl gerapporteerd dienen te worden. Jouw gemeente of omgevingsdienst kunnen controleren of je aan beide plichten hebt voldaan.

Besparing & Terugverdientijd

Om aan al deze regels te voldoen en tegelijkertijd een bewuste keuze te maken is het natuurlijk ook erg belangrijk om de besparing te weten die de overstap op led buizen of panelen met zich mee brengt. Tevens de terugverdientijd van de investering weegt natuurlijk mee bij de aanschaf hiervan.
In de tabellen hieronder zie je per artikel wat de investering, besparing en terugverdientijd is.

Overzichtstabel led TL buizen

Soort lamp Energiebesparing per jaar per buis  Besparing per jaar per buis Eenmalige investeringskosten
per buis
Terugverdientijd
Led TL 60cm Basic  35 kWh  €6,32 €7,40 excl. BTW  14 maanden
Led TL 120cm Basic 75 kWh €13,57 €10,70 excl. BTW 9 maanden
Led TL 120cm Pro 70 kWh €12,64 €15,66 excl. BTW 15 maanden
Led TL 150cm Basic 137 kWh €24,57 €12,36 excl. BTW 6 maanden
Led TL 150cm Pro 126 kWh  €22,70 €20,62 excl. BTW 11 maanden

 

Overzichtstabel led panelen

Soort paneel  Energiebesparing
per jaar per armatuur
Besparing
per jaar per armatuur
Eenmalige investeringskosten
per paneel
Terugverdientijd
Led paneel 60x60cm Basic 130 kWh €23,40 €23,10 excl. BTW 12 maanden
Led paneel 60x60cm Pro 155 kWh €28,08 €41,28 excl. BTW 18 maanden
Led paneel 30x120cm Basic 130 kWh €23,40 €24,75 excl. BTW 13 maanden
Led paneel 30x120cm Pro 156 kWh €28,08 €41,28 excl. BTW 18 maanden

 

Wij zijn bij de berekening uitgegaan van:

 • €0,18 kWh prijs (meest voorkomende tarief voor grootverbruik, incl. netwerkkosten, vastrecht, etc.)
 • 10 branduren per dag
 • 5 dagen per week
 • 270 dagen per jaar

*Besparing per jaar is berekend op basis van energiebesparing. De besparing op vervangingskosten zijn buiten beschouwing gelaten. De werkelijke besparing is dus nog groter.
*Terugverdientijd is berekend op basis van energiebesparing. De besparing op vervangingskosten zijn buiten beschouwing gelaten. De werkelijke terugverdientijd is dus nog sneller.

Wil je graag een passend advies of een berekening ontvangen over wat er allemaal mogelijk is in jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan je graag te woord.

Deel dit artikel:
Tim - Ecobright
Geschreven door
Tim - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

2 reacties
Ineke de Bruijn
Bezig met laden...
Ik heb een oudere Bruynzeelkeuken met tl buuzen, er staat niet op hoeveel watt het verbruikt. Kunt u aangeven wat dat gemiddeld was?Is het simpel om deze of enkele voor led te vervangen, inclusief starters?Vast bedankt.
Mark-Jan - EcoBright
Bezig met laden...
Beste Ineke. Het gemiddelde wattage van een oude TL buis (120cm) is 36W. De ledvervanger van ons verbruikt 18W. Dat scheelt dus 50% op de energiekosten. Tevens worden al onze ledbuizen geleverd met een ledstarter. Vaak is dit één op één te vervangen. U moet alleen zelf kijken welke lengte u nu heeft. Wij hebben 60cm, 120cm en 150cm. Geen andere lengtes. Mocht u nog meer vragen hebben stuur dan een mail naar [email protected]. Met vriendelijke groet, Mark-Jan - EcoBright