T5 versus led TL

Geschreven op 07-04-2016 / Geüpdatet op 28-03-2023

T5 versus led TL

Jouw oude TL verlichting vervangen door T5 of led?

In dit artikel vertel ik je:

- Alles over T5 en led TL
- De belangrijkste verschillen
- Of je jouw traditionele T8 verlichting beter door T5 of led kunt vervangen.

Let op: Wanneer het in dit artikel over led TL verlichting gaat,
spreek ik over EcoBright led TL verlichting.

Wanneer je liever op basis van jouw eigen informatie een vergelijking maakt, is het aan te raden om dit op basis van de volgende variabelen te doen:

 • Levensduur (verwacht aantal branduren)
 • Besparing in wattage t.o.v. traditionele T8
 • Aanschafprijs + kosten voor installatie
 • Lichtopbrengst
 • Geschikt voor Energie Investeringsaftrek?

T5 verlichting

Binnen de verlichtingswereld vindt er continu innovatie plaats. Zo was er eerst de T12, toen de T8 en sinds een aantal jaren ook de T5.T5 herken je aan 16mm diameter. T8 is de meest voorkomende buis en te herkennen aan 26mm diameter.

Armaturen

Voor T5 is het noodzakelijk nieuwe armaturen aan te schaffen, en zoals je begrijpt vergt dat door de prijs van armaturen een behoorlijke investering. Gebruik je op dit moment T5 verlichting? Dan kun je in deze armaturen niet zomaar een andere TL buis plaatsen. Voor een LED TL buis heb je over het algemeen andere armaturen nodig als je T5 voor LED vervangt. Vervang je T8 door led TL? Dan heb je geen andere armaturen nodig.

Levensduur

Wat betreft de levensduur kun je bij T5 verlichting denken aan circa 24.000 branduren. T5 verlichting is in de regel vrij voordelig in de aanschaf met enkele euro’s per buis. Reken voor een T5 armatuur op enkele tientallen euro’s tot honderd euro per stuk, uiteraard afhankelijk van de grootte en precieze variant.

Led TL verlichting

Led TL verlichting is over het algemeen iets zuiniger dan T5 verlichting. Denk hierbij aan 30% extra energiebesparing.

Lichtopbrengst

Qua lichtopbrengst is het aantal lumen niet te vergelijken met T5, omdat T5 volledig rondom licht geeft en led 160 of 270gr. Door de 360 lichtbundel van T5 gaan er altijd lumen verloren (die naar boven stralen). Led TL schijnt direct naar de werkplek, waardoor over het geheel minder lumen nodig zijn. Kijkend naar het aantal lux, heb je evenveel of zelfs meer lichtopbrengst dan bij T5.

Levensduur

Led TL heeft 30.000-50.000 verwacht aantal branduren en is hierdoor erg gunstig. Met name op moeilijk bereikbare plaatsen - waar het vervangen van jouw verlichting kostbaar is - vormt led TL verlichting daardoor een uitkomst. Een EcoBright led TL buis kost tussen de €7,95 en €29,95.

Geschikt voor Energie Investeringsaftrek?

De Energie Investeringsaftrek (2016) houdt in dat bedrijven 58% van het investeringsbedrag extra mogen aftrekken van de fiscale winst. Sinds 2016 komt de vervanging van T8 door T5 niet meer in aanmerking. De vervanging van traditionele T8 door led T8 TL verlichting daarentegen wel. Daardoor kan met led TL een nóg grotere besparing worden gerealiseerd.

 

Belangrijkste verschillen tussen T5 en LED TL

  T5 TL verlichting Led TL verlichting
Levensduur (verwacht aantal branduren) ±24.000 30.000-50.000
Besparing in wattage t.o.v. traditionele T8 ±30% ±60%
Aanschafprijs ±€3,50 per T5 buis + nieuw T5 armatuur (€40-€100 p/stuk) €7,95 - €29,95
Lumen 90 Lumen/Watt 130 Lumen/Watt
Opmerking
 • Geen
 • Je kunt jouw huidige T8 armaturen behouden
 • Geschikt voor EIA

 

Kortom:

 • Led TL gaat 2 keer langer mee dan T5;
 • Led TL is zuiniger dan T5 verlichting;
 • Led TL past in ouderwetse armaturen. Voor T5 dien je speciale T5 armaturen aan te schaffen;
 • Led TL heeft een hogere lichtopbrengst;
 • Led TL kost in aanschaf per buis meer, maar doordat T5 niet in bestaande armaturen past,
  dien je ook een T5 armatuur aan te schaffen. Overall is T5 dan duurder dan led.

Advies

T8 TL vervangen door led of T5?

Door led. Voor alle traditionele TL T8 verlichting is het verstandig over te stappen op led TL verlichting. Je bespaart hiermee maar liefst 60% op jouw verlichtingskosten, de levensduur is 2-4 keer langer en je kunt jouw huidige armaturen behouden.

Bij T5 is de levensduur bijna net zo lang als bij een led TL, maar de energiebesparing minder en je moet nieuwe armaturen aanschaffen.

T5 TL verlichting vervangen door led?

Ja, mits het T5 led TL is. Traditionele T5 vervangen door led T8 is mogelijk, maar de terugverdientijd is langer doordat je een minder grote stap in besparing maakt en je voor T8 een ander armatuur nodig hebt. Ga hierbij na wat de kosten zijn voor led T8 + een T8 armatuur in combinatie met de energiebesparing en levensduur.

Traditionele T5 is van zichzelf al redelijk zuinig, maar als je nog verder wilt besparen en jouw huidige armaturen wilt behouden kun je overstappen op led T5. De keus in led T5 is niet groot, maar het bestaat wel. Let hierbij goed op de aanschafprijs, levensduur en besparing zodat het voor jou interessant blijft. (EcoBright heeft geen led T5 in het assortiment)

Twijfel je nog en/of wil je jouw afweging met ons delen?
Neem dan gerust contact met ons op of stel jouw vraag hieronder.

Deel dit artikel:
Jorien - Ecobright
Geschreven door
Jorien - Ecobright
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

2 reacties
Hollevoet gUIDO
Bezig met laden...
DE INFO IS NIET VOLLEDIGt5 LAMP (150 cm) 49 WATT = 49 X 90 lumen/watt = 4410 lumenledlamp (150 cm) 20 watt = 20 x 130 lumen /watt = 2600 lumenDUS VOOR DEZELFDE LICHTOPBRENGST MOETEN ER BIJNA 2 LEDLAMPEN TEGENOVER 1 T5 LAMP GEPLAATST WORDEN.DUS DOET MEN GEEN PROFIJT !!!!!!!OF BEN IK VERKEERD??????
Nick - Ecobright
Bezig met laden...
Beste Guido, bedankt voor uw feedback. Uw capslock staat alleen nog aan ;). Ik snap uw gedachtegang. Het nadeel van de T5 en T8 lampen is alleen dat er enorm veel reflectieverlies is. Dit komt omdat dit aantal lumen wordt verdeeld over een lichtbundel van 360 graden. De bovenste 180 graden gaan alleen de verkeerde kant op. We kijken dus liever niet naar lumen, maar naar LUX wat op de werkplek terecht komt. Wanneer dit wordt nagemeten dan zult u zien dat u met led TL lampen met minder lumen, evenveel en in sommige gevallen nog meer effectief licht op de werkplek overhoud. Groeten, Nick - EcoBright.